Edwin666 » Specials » Romeinse rijk

Het leven in het Rijk

‘Het leven in het Rijk’ is een introductie van een veel groter artikel over Het Romeinse Rijk dat tussen 753 voor Christus tot en met 476 na Christus bestond. Hieronder wordt verteld wat het Romeinse Rijk was, wie er heersten en hoe het tot zijn einde kwam. In dit artikel komt het leven in het Romeinse Rijk aan bod en hoe het oorspronkelijk ontstaan is.

Opkomst van het Rijk

Rome werd gesticht in 753 voor Christus en had zijn bestaan tot 476 na Christus. Rome was een welvarende stad, maar moest de welvaart hebben van de landbouw. Er woonden dan ook veel boeren rond de stad. De stad was groot en stond op de top van de macht rond 150 na Christus. Tegenwoordig kan men steeds meer geschiedenis terug vinden van de stad, maar veel is er niet bekent, veel van voor 390 voor Christus is er niets bekend. Toen werd het Romeinse Rijk geplunderd door Galliërs.

Het bestaan van Het Romeinse Rijk telt drie fasen:
  • 1000 – 830 voor Christus, waarin een zeker aantal inwoners leefden in het rijk. Dit was het koninkrijk.
  • 830 – 630 voor Christus. In deze periode begon Rome zich tot een staat te ontwikkelen. Hier werd Rome een republiek.
  • 630 en erna ontwikkeld Rome zich tot de top. Deze periode wordt ook wel het keizerrijk genoemd.

Arm en rijk

Rome kende een groot verschil tussen de armen en rijken. De rijken hadden grote huizen, met lange hallen zonder dak. Ze hadden hun eigen fontein en vaak een zwembad. Daarnaast hadden ze slaven in dienst. De armen leefden dicht op elkaar in hoge huizen. Zij moesten schoon drinkwater uit de gezamenlijke fontein in de stad halen. Om zich schoon te maken moesten ze naar badhuizen, die niet gratis waren.

Het Forum

Het Romeinse Forum (zoals de stad werd genoemd) was druk. Er stonden veel werkplaatsen, winkels, een bibliotheek en noem maar op. Drinkwater kon men uit een gezamenlijke fontein halen. In het Forum stonden gebouwen als Circus Maximus en het Collosseum.

Legende

De legende van Rome verteld dat het ontdekt en gesticht is door twee broers Romulus en Remus. De broers kregen ruzie om de macht in Rome en daardoor stierf Remus. Dit is een oude legende, maar deze legende is onzin. Archeologie toont aan dat de waarheid in vergelijking met de legende niet klopt. Een mooi verhaal, dat is het wel. In werkelijkheid is Rome ontstaan in de 7e eeuw voor Christus door een samen groei van 7 versterkte boeren nederzettingen. Vanuit Rome is het Romeinse Rijk verder uitgebreid.

Keizers en de verovering

Het latere Rome kende keizers. De keizers leefden luxueus en werden bediend door tal van slaven. Toch moest een keizer ook land veroveren en zijn land verdedigen met behulp van soldaten. Omdat de keizers vaak niet geliefd waren bij het senaat of het publiek, werden ze meestal vermoord of pleegden ze zelfmoord. Over het algemeen werden keizers 30 tot 50 jaar, een enkeling werd ouders en bleef keizer. De Romeinen veroverden veel land. Tot aan Nederland aan toe. De Romeinen kwamen niet boven de Rijn, omdat de Noordelingen (de Germanen) sterker waren. Grote delen van Europa werden bezet en er werden muren omheen gezet. Romeinen waren goed in het aanleggen van wegen en ze deden dat door het hele Rijk heen.

Mode

In Rome droegen zowel de mannen als de vrouwen een tunira. Het was een soort zak met daarin drie gaten. Twee voor de armen en in voor het hoofd. De mannen droegen de tunira tot hun knieën en de vrouwen tot op de grond. Romeinen liepen op sandalen en de mannen droegen over hun tunira een gekleurde toga.

Lees het Romeinse Rijk verder: De Vestaalse Maagden

De Vestaalse maagden

Dit is het tweede deel van het Romeinse Rijk en gaat over de Vestaalse maagden die een grote rol speelden in het Romeinse Rijk. De maagden leefden in de Aedes Vestalium (het huis van de Vestaalse maag…

Julius Caesar – veni, vidi, vici

Het derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rijk. Julius Caesar is de geen die Frankrijk veroverde en alleenheerser van het rij…

Keizer Nero en zijn ondergang

Nero is de meest gewelddadige en kwaadaardige man die keizer was van het Romeins Rijk. Nero wilde in de voetsporen treden van keizer Augustus. In het begin lukte hem dat, daarna ging het bergafwaarts.
Gepubliceerd door Edwin666 op 03-04-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.